Dezertná forma je unikátna vrúbkovaná forma na výrobu rôsolov a paštét, je možné ju použiť i ako unikátnu servírovaciu misu.
Rozmery výrobku:
Obsah: 1,5 l
Priemer: 24 cm
Výška: 8 cm
Popis výrobku:
Postup prípravy:
Nasaďte vrúbkovanú pokrievku na formu, potom formu vypláchnite studenou vodou alebo ľahko vytrite olejom. Formu naplňte, zavrite druhou pokrievkou a nechajte vychladiť. Potom odoberte veľkú pokrievku a preklopte formu, nechajte stáť približne 15 minúť pri izbovej teplote. Najskôr oddeľte opatrne vrúbkovanú pokrievku, tým zaistíte, že si hotový aspik zachová po odobratí zvyšnej formy dokonalý tvar so všetkými detailmi, potom snímte formu.
Vrúbkovanie formy umožňuje pravidelné porciovanie hotového aspiku. Ak chcete menší aspik, stačí naplniť formu len do polovice.
Možnosti použitia:
Dezertnú formu môžete použiť na prípravu najrôznejších pikantných pien alebo aspikov, môžu byť s tuniakom, kuracím mäsom, šunkou, syrom. Stred je možné naplniť paradajkami, uhorkovým alebo hlávkovým šalátom. Sladký aspik alebo penu môžete pripravovať napríklad deťom, stred naplníte ovocím, šľahaným krémom, karamelom s čokoládou.
Pomocou Dezertnej formy môžete tiež tvarovať varenú ryžu alebo kurací šalát.
Ponúkame napredaj Perilu krovitú (Perilla frutescens) v črepníku.
Postupne k nám prenikajú rastliny využívané v ázijskej kuchyni i v medicíne. Perila krovitá prezývaná Čierna žihlava je bylinka pochádzajúca z Číny. V čínskej a japonskej medicíne je perilla odnedávna cenenou rastlinou pri ochoreniach dýchacích ciest i gynekologických problémoch.
Vlastnosti:
v Čine sa najbežnejšie pestujú dva druhy tejto bylinky, ktorými sú perila krovitá a perila kučeravá(perilla crispa)
perilla má zaujímavú chuť a korenistú vôňu
oba druhy dorastajú do výšky maximálne do 1 metra
listy majú vajcovitý tvar so zvlneným okrajom
má nenápadné, drobné kvety fialového sfarbenia
Požiadavky na pestovanie:
vyžaduje dobrú priepustnú zeminu, ktorú treba udržiavať mierne vlhkú a prihnojovať
vyžaduje slnečné a teplé miesto
na pôdu nemá žiadne zvláštne nároky, znáša i sucho
perilla je ideálnym spoločníkom paradajok, od ktorých odpudzuje škodcov
Rozmnožovanie:
pestovanie perilly je ľahké
je to jednoročná rastlina s rýchlym priebehom života
osivo je dobré cez noc namočiť do vlažnej vody a potom vysiať na povrch substrátu
von sa vysieva od apríla, výsevy môžte opakovať po celé leto a listy zbierať veľmi skoro
darí sa jej na záhonoch, v črepníku na balkóne i v kvetináči za oknom
Účinky:
liečivé účinky má celá rastlina včetne semien a oleja z nej vylisovaného doma je však jednoduchšie užívať listy
posilňuje celkovú imunitu, obsahuje radu zdraviu prospešných látok okrem vitamínov a minerálov sú to i všestranne prospešné flavonoidy
súčasné japonské štúdie preukázali výrazný prínos tejto rastliny pri liečbe alergií
potlačuje ich príznaky predovšetkým vďaka flavonoidom
obsahuje veľké množstvo esenciálnych mastných kyselín, vďaka čomu sú vhodným prostriedkom pre zníženie hladiny cholesterolu
pravidelné užívanie listov či semien perilly má priaznivý účinok pri kašli, astme, gynekologických problémoch a alergiách, pretože potlačuje uvoľňovanie histaminu
taktiež je vhodným prostriedkom pre posilnenie imunitného systému
zvnútra sa používa k liečbe dermatidy a ekzémov
Použitie:
listy perilly vďaka svojej citrónovej, jemne korenistej chuti pridávaju do mnohých čínskych pokrmov, najčastejšie však ku krabiemu mäsu
listy sú výborné do šalátov, ktoré spestrí chuťovo i vizuálne
môžte ju pridať do koktejlov
Zber:
zbierame priebežne
Rozmer črepníka: K9
Výška rastliny: v závislosti od ročného obdobia: 15 30 cm
Je možné ju sadiť celý rok!
Ponúkame na predaj Perilu krovitú (Perilla frutescens) v črepníku.
Postupne k nám prenikajú rastliny využívané v ázijskej kuchyni i v medicíne. Perila krovitá prezývaná Čierna žihlava je bylinka pochádzajúca z Číny. V čínskej a japonskej medicíne je perilla odnedávna cenenou rastlinou pri ochoreniach dýchacích ciest i gynekologických problémoch.
Vlastnosti:
v Čine sa najbežnejšie pestujú dva druhy tejto bylinky, ktorými sú perila krovitá a perila kučeravá(perilla crispa)
perilla má zaujímavú chuť a korenistú vôňu
oba druhy dorastajú do výšky maximálne do 1 metra
listy majú vajcovitý tvar so zvlneným okrajom
má nenápadné, drobné kvety fialového sfarbenia
Požiadavky na pestovanie:
vyžaduje dobrú priepustnú zeminu, ktorú treba udržiavať mierne vlhkú a prihnojovať
vyžaduje slnečné a teplé miesto
na pôdu nemá žiadne zvláštne nároky, znáša i sucho
perilla je ideálnym spoločníkom paradajok, od ktorých odpudzuje škodcov
Rozmnožovanie:
pestovanie perilly je ľahké
je to jednoročná rastlina s rýchlym priebehom života
osivo je dobré cez noc namočiť do vlažnej vody a potom vysiať na povrch substrátu
von sa vysieva od apríla, výsevy môžte opakovať po celé leto a listy zbierať veľmi skoro
darí sa jej na záhonoch, v črepníku na balkóne i v kvetináči za oknom
Účinky:
liečivé účinky má celá rastlina včetne semien a oleja z nej vylisovaného doma je však jednoduchšie užívať listy
posilňuje celkovú imunitu, obsahuje radu zdraviu prospešných látok okrem vitamínov a minerálov sú to i všestranne prospešné flavonoidy
súčasné japonské štúdie preukázali výrazný prínos tejto rastliny pri liečbe alergií
potlačuje ich príznaky predovšetkým vďaka flavonoidom
obsahuje veľké množstvo esenciálnych mastných kyselín, vďaka čomu sú vhodným prostriedkom pre zníženie hladiny cholesterolu
pravidelné užívanie listov či semien perilly má priaznivý účinok pri kašli, astme, gynekologických problémoch a alergiách, pretože potlačuje uvoľňovanie histaminu
taktiež je vhodným prostriedkom pre posilnenie imunitného systému
zvnútra sa používa k liečbe dermatidy a ekzémov
Použitie:
listy perilly vďaka svojej citrónovej, jemne korenistej chuti pridávaju do mnohých čínskych pokrmov, najčastejšie však ku krabiemu mäsu
listy sú výborné do šalátov, ktoré spestrí chuťovo i vizuálne
môžte ju pridať do koktejlov
Zber:
zbierame priebežne
Rozmer črepníka: K9
Výška rastliny: v závislosti od ročného obdobia: 15 30 cm
Je možné ju sadiť celý rok!